Ik pleit voor De week van je waarden

Deze week was het De week van het werkgeluk. Ik heb er weinig van gemerkt, moet ik zeggen. Volgens mij besteedden de media er niet of nauwelijks aandacht aan. Of ik moet het gemist hebben. In ieder geval was De week van het werkgeluk geen trending topic. Toch is het de moeite waard om stil te staan bij het onderwerp werkgeluk. Hoe gelukkig zijn mensen eigenlijk op hun werk? Zeven is een geluksgetal. Maar kijk je naar de cijfers ten aanzien van burn-out, dan loopt elke 7e medewerker gemiddeld rond met burn-outklachten, als ie nog rondloopt. Werkgeluk is dan ver te zoeken als je met lood in je schoenen naar je werk gaat, je de hele nacht weer wakker gelegen hebt omdat je piekermachine weer op volle toeren draaide, je voortdurend over je grenzen gaat, je je continue tekort voelt schieten, er geen eind aan je todo-lijstje, je je alleen voelt en niet begrepen.

Hoe kun je geluk op het werk vergroten? Geluk is een lastig begrip. Het is niet concreet en niet tastbaar. Je kunt het niet vasthouden en als je er teveel naar streeft, lijkt het alsof het alleen maar nog moeilijker is om te krijgen. Geluk is een bij-effect. Geluk zelf is dus niet beïnvloedbaar maar andere aspecten wel. Bijvoorbeeld waarden. Als je weet wat deep down belangrijk voor je is en je kunt daar invulling aan geven in je werk dan ben je happy met je werk en ga je met plezier naar je werk. Meer nog dan de vraag hoe gelukkig ben je op of met je werk is de vraag relevant: doe je nog de dingen die in lijn liggen met je waarden? Als creativiteit, eerlijkheid, groei of respect een belangrijke waarde voor je is, ga dan na of je daarnaar handelt op je werk en of die waarde op je werk de ruimte kan krijgen. Als je agenda de laatste tijd alleen maar gevuld is met routinematige klusjes, maar je eigenlijk in je kern houdt van creatief bezig zijn, dan is het niet zo gek dat werk je even niet zoveel voldoening geeft. Weinig werkgeluk dus.

De week van je waarden is een mooi startpunt om met elkaar, met je team en je leidinggevende van gedachten te wisselen. Stel elkaar de vraag: Wat geeft jouw leven betekenis en hoe kun daar in je werk invulling aan geven? Ga aan de gang met je waardenregister. Onderzoek ze, benoem ze en probeer ze een plaats te geven in je (werkend) leven. Ik weet zeker dat dit het werkgeluk vergroot. En in ieder geval levert het je waardevolle gesprekken op op je werk. Ik pleit dan ook voor De week van je waarden om zo je werkgeluk te vergroten. Een week waar even vol de schijnwerpers gericht zijn op je waarden. Kortom een waarde(n)volle week! Misschien bestaat De week van je waarden al, geen idee. Maar zo niet dan moet die er komen. Wie doet mee?

(Photo By TheVirtualDenise | Pixabay)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen